Tyle kosztują pożyczki na raty po wejściu w życie nowej ustawy antylichwiarskiej
Od dnia 11 marca obowiązuje nowa ustawa regulująca rynek firm pożyczkowych w Polsce. Nakłada ona maksymalne koszty (prowizje, odsetki, koszty pozaodsetkowe), którymi mogą być obciążani pożyczkobiorcy. Ma to uchronić wiele osób przed nadmiernym zadłużaniem oraz minimalizowanie ryzyka wystąpienia spirali zadłużenia. Jak obecnie prezentują się koszty w firmach pożyczkowych udzielających pożyczek ratalnych?
2016-03-18, 13:49

Firmy udzielające pozabankowych pożyczek ratalnych - ile ich jest?

Jeszcze kilka lat temu na naszym rynku działało tylko kilka firm pożyczkowych, które udzielało pożyczek na raty, tak obecnie jest ich przynajmniej kilkanaście z czego nadal liderem jest Provident. Oferty były zupełnie inne niż ma to miejsce dzisiaj. Pojawienie się nowych spowodowało znaczne obniżenie kosztów usług pożyczkowych, a ostatecznie za największą obniżkę odpowiedzialna jest nowa ustawa antylichwiarska.

Obecnie na naszym rynku działają takie firmy jak: Provident, Zaplo, Kredyt OK, Wonga, Aasa, INcredit, SMS Kredyt, ProfiCredit i Ferratum. To najbardziej znane marki, które są w stanie udzielać pożyczek szybko i w 100% przez Internet. Jak obecnie wygląda ich oferta i która firma wydaje się być najlepsza pod względem pożyczkobiorcy?

Oferty pożyczek na raty - prowizje i opłaty

Założenia do porównania:

• kwota pożyczki - 3000 zł
  • okres spłaty - 12 miesięcy
  • raty - spłacane miesięcznie

Numer 1. Aasa Kredyt
Całkowita kwota do zapłaty: 4 438,36 zł
Rata miesięczna: 381,73 (pozostałe raty są malejące)

Numer 2. Wonga - pożyczka ratalna
Całkowita kwota do zapłaty: 4 452,90 zł
Rata miesięczna: 371,08 zł

Numer 3. Zaplo - elastyczna pożyczka
Całkowita kwota do zapłaty: 4 815,00 zł

Numer 4. SMS Kredyt
Całkowita kwota do zapłaty: 4 815,09 zł

Numer 5. Ferratum Bank
Całkowita kwota do zapłaty: 4 816,00 zł

Numer 6. Provident - pożyczka bez obsługi domowej
Całkowita kwota do zapłaty: 4 852,95 zł
Rata miesięczna: 404,42 zł

Numer 7. INcredit
Całkowita kwota do zapłaty: 4 897,80 zł
Rata miesięczna: 408,15 zł

Inne firmy nie zostały objęte porównaniem z uwagi na to, że najczęściej ukrywają koszty pożyczek na swoich stronach internetowych. Dopiero po złożeniu wniosku kredytowego klient może otrzymać pełną ofertę.

Jak widać, koszty pożyczek ratalnych są do siebie bardzo zbliżone. To pokazuje, że firmy dostosowały się do nowych przepisów i zwykle oferują pożyczki na możliwie maksymalnych (ale i tak niskich w porównaniu z poprzednimi latami) prowizjach jakie mogą doliczyć pożyczkobiorcy wg prawa. Zwykle wynosi ona maksymalnie 55% kwoty pożyczki w stosunku rocznym. Takimi bowiem kosztami obecnie można obciążyć klienta - wszystkie inne koszty, które się pojawią będą obniżane właśnie do takiego progu.

Z porównania widać, że Provident traci lekko pozycję lidera jeśli chodzi o korzyści oferowane pożyczkobiorcom (przed zmianą prawa to Provident oferował najatrakcyjniejsze pożyczki ratalne). Pojawiają się nowi gracze na rynku jak Zaplo (marka firmy Vivus), Aasa czy Wonga, które na pewno skutecznie będą chciały odbierać klientów brytyjskiemu gigantowi.

A co może przesądzić o tym, że pożyczkobiorcy chętniej zmienią firmy pożyczkowe w jakich dotychczas brali pożyczki? Na pewno szybkość otrzymania pieniędzy, gdzie ten czynnik najlepiej działa w firmach, które do tej pory trudniły się również w udzielaniu chwilówek - Zaplo, INcredit, Wonga. Ich model działania i doświadczenie może okazać się kluczowe w odbijaniu klientów firmie Provident.

Czy teraz Polacy chętniej będą sięgać po pożyczki na raty w instytucjach pozabankowych? Na pewno prawo stoi za nimi chroniąc ich przed lichwiarskim oprocentowaniem, ale jak będzie w rzeczywistości, pokarzą zapewne nadchodzące Święta Wielkanocne.

Opracowane na podstawie danych: https://chwilowo.pl/chwilowki-na-raty/