Spłacą chwilówki z Programem 500+. Firmy pożyczkowe odczują zyski?
Programu 500+ nie trzeba zbytnio omawiać, gdyż chyba każdy Polak miał z nim do czynienia w prasie, Internecie czy telewizji. Ale jak zapatrują się na niego firmy pożyczkowe i czy może być to dla nich solidny zastrzyk gotówki? Czy wlicza one tego typu dochody do poprawy oceny zdolności kredytowej?
2016-04-08, 17:39

Programu 500+ a zdolność kredytowa

Obecnie już wiadomo, że to banki będą podejmować decyzję o tym czy dochody z tytułu świadczenia 500 zł na każde dziecko będą brane pod uwagę przy ocenie zdolności kredytowej. KNF nie stawia tutaj jasnych warunków i pozostawia bankowcom wybór – mogą, ale nie muszą. Co prawda już kilka banków zapowiedziało, że takich pomocy socjalnych nie będą wliczać do dochodów, ale zapewne znajdą się takie, które na programie 500+ znajdą swoich nowych klientów. O ile w przypadku kredytów hipotecznych nie ma wątpliwości, że dochody te nie powinny być uznawane (przy odcięciu programu w problemie będzie wiele osób jak te, które wzięły kredyty w CHF ), tak przy pożyczkach gotówkowych sytuacja może być inna. Jeśli władza się nie zmieni – Program będzie funkcjonował na pewno około 3 lat, później trzeba będzie szukać pieniędzy, których na razie nie widać.

Chwilówkowicze spłacą swoje długi?

Wiele osób korzystających z tak zwanych chwilówek znalazło się w mniejszych lub większych kłopotach finansowych. Zwykle nie chodzi o wysokie długi, a raczej kwoty do 15 000 zł. Przy wsparciu państwa na kwotę 500 zł, realna szansa na pozbycie się takiego długu to kwestia 4 lat. Być może to jedyna szansa, ale na pewno znajdą się tacy co zagospodarują pieniądze w inny sposób.

Jest to dobra wiadomość zarówno dla dłużników jak i firm pożyczkowych, które nagle zaczną czerpać profity z kredytów nieopłacalnych – niespłacanych.

Co z komornikiem i 500+?

O ile prawo nie zezwala na zajmowanie tego świadczenia podobnie jak alimentów czy innych pomocy socjalnych, komornicy nie mają wglądu w to z czego płynie gotówka. Zatem śmiało można stwierdzić, że kilka osób złapie się na takie postępowanie. Uchronią się tylko Ci, którzy pójdą po pomoc do opieki społecznej i wezmą pieniądze do ręki.

500 zł a pożyczki chwilówki i inne kredyty na raty od parabanków?

O ile banki mogą nie chcieć wliczać 500 zł do podniesienia zdolności kredytowej tak firmy pożyczkowe na pewno takiej okazji nie przepuszczą. Zwykle po pożyczki pozabankowe sięgają osoby z rodzin uboższych lub wielodzietnych, gdzie dochody rozkładają się na większą ilość osób. Taki zastrzyk gotówki może oznaczać dla nich nowe pole do finansowania remontów i innych drobnych zakupów. Z pewnością zadbają o to firmy pożyczkowe dla których takie wsparcie państwa może być jednym z najlepszych zabezpieczeń, nawet lepszym niż sama umowa o pracę na czas nieokreślony.

To co zrobią pożyczkobiorcy i dłużnicy, zależeć będzie przede wszystkim od nich. Na pewno Ci, którzy mają długi powinni zacząć myśleć o tym jak je spłacić, a nie o tym jakie wakacje wybrać. Kolejna szansa może nie nadejść.

Źródło: https://chwilowo.pl/prasa/chwilowki-a-program-500-na-kazde-dziecko...